• (032) 258-63-25
  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Віртуальні книжкові виставки

Україна багата не лише на унікальну культуру та багатовікову історію, а й славиться неймовірно смачною кухнею, яка вражає своїм різноманіттям смаків. В залежності від регіону, страви готуються абсолютно по-різному, але кожна страва є ситною та ароматною, і тим самим складає національну пишноту української їжі. Становлення українських національних страв відбувалося декілька століть, під впливом традицій та законів інших держав. Саме тому сьогодні на столах присутні страви, запозичені з угорської, турецької, польської, татарської, німецької та навіть французьких кухонь. У північних областях України переважають страви з картоплі, яка завжди рясно родить. Так, на Поліссі, улюбленою стравою є деруни. На Чернігівщині на солодке годують пиріжки з калиною, а Сумщина славиться борщем зі свининою і на буряковому квасі. Південь України радує різноманітністю рибних страв. У Миколаївській області консервують рибу по-домашньому, додаючи томат, і варять юшку з томатним соком або томатною пастою і зі сметаною. Популярною стравою Херсонщини є баклажани по-херсонськи. Це гостра страва, яку готують, обсмажуючи «синенькі» в маслі, із солодким і гірким перцем і яблучним оцтом. Крим багатий на кримськотатарську кухню, де переважають лагман та долма. Однією з улюблених страв центральної України є вареники. Готують їх з різними начинками: картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. Іноді господині можуть здивувати варениками з долоню завбільшки. У Дніпрі, як і в Одесі, люблять готувати фірмову єврейську страву – форшмак. На Донеччині знають близько 50 рецептів окрошки. Так що, як і борщ, в кожній сім'ї вона буде різною. Готують цей холодний суп на квасі, сироватці або навіть на мінеральній воді, присмачуючи сметаною. У справжній слобожанський борщ кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки, зазвичай з яловичини. А галицький сирник – симфонія кулінарного мистецтва. Приготування сирної маси, яка викладається на пісочне тісто – це цілий ритуал. Це далеко не всі особливості української кухні.

Пропонуємо Вашій увазі дізнатися детальніше про основні українські страви, а також, за можливості, приготувати їх власноруч. Усім смачного!



© 2024 Львівський державний університет внутрішніх справ

Please publish modules in offcanvas position.